#1: Over keuzes maken

 

Daar is de herfst! Regen, wind, nattigheid, laarzen, een kop hete thee en lekker het vuur aansteken. De bladeren vallen, de tuinen, straten en bossen zijn bezaaid met rode, bruine en gele exemplaren. De bomen worden kaal en maken zich klaar om in de lente weer nieuwe bladeren te laten groeien.

Tegelijkertijd zit ik me te verheugen op het nieuwe jaar. Het bruist en borrelt in mijn hoofd. Na een jaar van chaos, niet weten wat ik wil, waar ik naartoe wil, wie ik ben of wat ik wil zijn, krijg ik mijn doel eindelijk weer helder in het vizier. Direct krijg ik inspiratie, komen er dingen op mijn pad en ga ik weer in de actiemodus. Maar ook; ik durf weer keuzes te maken…

Kiezen, keuzes… we hebben het er maar moeilijk mee. Want kiezen voor het één, betekent afscheid nemen van het ander. We zijn bang dat we een verkeerde keuze maken en dat er dus iets beters komt. Je verliest als je kiest. Stel dat je kiest voor een nieuw huis en na het zetten van je handtekening, kom je je droomhuis tegen. Wat dan? Een jurk of nieuwe broek kun je nog wel ruilen, maar een huis breng je niet zo gemakkelijk terug naar de winkel, wapperend met je bonnetje…

Of je gaat solliciteren en je vindt twee leuke banen. Je wordt bij allebei op gesprek uitgenodigd en ze zijn zodanig enthousiast over je dat je bij allebei door gaat naar de tweede ronde. Dan mag jij uiteindelijk kiezen. Maar, hoe kies jij dan? Ben je een lijstjes persoon, of kies je met je gevoel?

Wist je dat je altijd het best kunt kiezen met je gevoel? Je hart voelt wat goed is. Als je kiest met je hoofd, kies je altijd voor zekerheid. Dit komt omdat ons brein is geprogrammeerd om ons te beschermen tegen gevaar. Dus risico’s, onzekerheid en alle andere factoren die gevaar kunnen opleveren, worden vakkundig door ons hoofd ge-elimineerd. Je hoofd zoekt altijd een reden om iets niet te hoeven doen, uit angst… Je hoofd wil het liefst in die comfortzone blijven, want daar is het goed, daar is het veilig.

En zo blijf je maar heen en weer geslingerd worden. Eén ding is wel zeker; als je een keuze blijft uitstellen, vreet dat energie. Als het lastig is voor je om keuzes te maken, dan heb ik een hele fijne tip voor je: bepaal waar je naartoe wilt. Bepaal wie je wilt zijn, hoe jouw leven eruit moet komen te zien, wat je wilt verdienen en wat je wilt betekenen voor de wereld. Als je namelijk een duidelijk en helder doel hebt, dan kun je je keuzes daarop afstemmen. Neem beslissingen op basis van waar je naartoe wilt en niet op basis van waar je nu staat. Want als je doet wat je altijd hebt gedaan… juist… Dan krijg je wat je altijd hebt gekregen.

En nog een voordeeltje: als jij duidelijk weet waar je naartoe wilt, dan kun je je ook veel beter wapenen tegen de invloeden van jouw omgeving. Die zullen namelijk ook hun eigen mening hebben. En waar wordt hun mening op gebaseerd, denk je? Op hun hoofd, die ook keurig is geprogrammeerd om hun omgeving te beschermen tegen gevaar.

Zo is de herfst de perfecte tijd om dingen los te laten. Want loslaten is de enige voorwaarde voor verdere groei!

Succes met jouw keuze!